Szilvás receptek
Húsok mellé kiváló ez az édes, csípős és pikáns mártás.
Szilva chutney
Elkészítési idő: 35 perc
Főzési idő: 25 perc
Hozzávalók (4 kis üveghez):
- 60 dkg szilva
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 kiskanál őrölt rozmaring
- 1 ág friss rozmaring
- 1 kiskanál fahéj
- 2 kiskanál chilipaprika
- 3 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál balzsamecet
- ½ dl víz
Elkészítés:
- A szilvákat megmossuk és kimagozzuk. A fokhagymát megtisztítjuk és felszeleteljük.
- Egy lábosba beletesszük a szilvát, a fokhagymát, a rozmaringot, a fahéjat, a chilipaprikát, a cukrot, a sót és a balzsamecetet, majd ráöntjük a vizet.
- Lassú tűzön főzzük húsz percig, majd összeturmixoljuk (nem teljesen pépesre). Visszatesszük a tűzre, és még pár percig főzzük.
- Még forrón a kimosott üvegekbe tesszük, az üvegeket pedig fejtetőre állítjuk. Ha kihűlt, helyezzük hűtőbe.
Ha egyszer rászántuk magunkat és elkészítjük házilag, soha többé nem fogunk boltit tenni a család asztalára.
Szilvásgombóc
Elkészítési idő: 1 óra
Főzési idő: 15 perc
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 1 kg burgonya
- 20 dkg rétesliszt
- 3 dkg margarin
- ½ kg magozott szilva
- 15 dkg porcukor
- fahéj
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 4 evőkanál olaj
Elkészítés:
- A burgonyát megpucoljuk, nagyon enyhén sós vízben puhára főzzük. Összetörjük, mintha pürét készítenénk, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy nyújtható tésztát kapjunk.
- Nyújtódeszkán 4-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és négyzeteket vágunk belőle.
- Mindegyik négyzetre teszünk egy-egy szilvát. Megszórjuk egy kis porcukorral és fahéjjal, majd a tésztából gombócot formálunk.
- A zsemlemorzsát az olajban megpirítjuk.
- A gombócokat forrásban lévő vízbe dobjuk, majd ha feljöttek a víz tetejére, a pirított zsemlemorzsában megforgatjuk őket.
Igazi ínyencség, végtelenül egyszerű és tökéletes második fogás egy tartalmas leves után.
Bundás szilva
Elkészítési idő: 45 perc
Sütési idő: 15 perc
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 10 dkg hámozott mandula
- 5 dkg porcukor
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 40 dkg szilva
- 3 tojás
- 4 dkg cukor
- 2 dl édes fehérbor
- 15 dkg liszt
- 8 dkg kakaós porcukor
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
- A mandulát a fahéjas porcukorba forgatjuk. A szilvákat kimagozzuk, de csak annyi rést hagyjunk, hogy a mandulákat bele tudjuk csúsztatni a lyukakba.
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a cukor felével habosra keverjük. Hozzáöntjük a bort, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy sűrű tésztát kapjunk.
- A tojásfehérjét a megmaradt cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a bortésztába.
- A szilvákat egyenként belemártjuk a tésztába, és a forró olajban kisütjük őket. Utána jól lecsepegtetjük, és a kakaós porcukorban meghempergetjük.