Szilvás receptek


Otthon
3/10/2018
Itt a szilvaszezon! Frissen készítsünk belőle házi gombócot vagy bundázott desszertet, télire pedig tegyünk el chutney-t.

Húsok mellé kiváló ez az édes, csípős és pikáns mártás.

Szilva chutney
Elkészítési idő: 35 perc
Főzési idő: 25 perc
Hozzávalók (4 kis üveghez):

  1. 60 dkg szilva
  2. 4 gerezd fokhagyma
  3. 2 kiskanál őrölt rozmaring
  4. 1 ág friss rozmaring
  5. 1 kiskanál fahéj
  6. 2 kiskanál chilipaprika
  7. 3 evőkanál cukor
  8. 1 csipet só
  9. 1 evőkanál balzsamecet
  10. ½ dl víz

Elkészítés:

  1. A szilvákat megmossuk és kimagozzuk. A fokhagymát megtisztítjuk és felszeleteljük.
  2. Egy lábosba beletesszük a szilvát, a fokhagymát, a rozmaringot, a fahéjat, a chilipaprikát, a cukrot, a sót és a balzsamecetet, majd ráöntjük a vizet.
  3. Lassú tűzön főzzük húsz percig, majd összeturmixoljuk (nem teljesen pépesre). Visszatesszük a tűzre, és még pár percig főzzük.
  4. Még forrón a kimosott üvegekbe tesszük, az üvegeket pedig fejtetőre állítjuk. Ha kihűlt, helyezzük hűtőbe.

Ha egyszer rászántuk magunkat és elkészítjük házilag, soha többé nem fogunk boltit tenni a család asztalára.

Szilvásgombóc
Elkészítési idő: 1 óra
Főzési idő: 15 perc
Hozzávalók 6 adaghoz:

  1. 1 kg burgonya
  2. 20 dkg rétesliszt
  3. 3 dkg margarin
  4. ½ kg magozott szilva
  5. 15 dkg porcukor
  6. fahéj
  7. 15 dkg zsemlemorzsa
  8. 4 evőkanál olaj

Elkészítés:

  1. A burgonyát megpucoljuk, nagyon enyhén sós vízben puhára főzzük. Összetörjük, mintha pürét készítenénk, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy nyújtható tésztát kapjunk.
  2. Nyújtódeszkán 4-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és négyzeteket vágunk belőle.
  3. Mindegyik négyzetre teszünk egy-egy szilvát. Megszórjuk egy kis porcukorral és fahéjjal, majd a tésztából gombócot formálunk.
  4. A zsemlemorzsát az olajban megpirítjuk.
  5. A gombócokat forrásban lévő vízbe dobjuk, majd ha feljöttek a víz tetejére, a pirított zsemlemorzsában megforgatjuk őket.

Igazi ínyencség, végtelenül egyszerű és tökéletes második fogás egy tartalmas leves után.

Bundás szilva
Elkészítési idő: 45 perc
Sütési idő: 15 perc
Hozzávalók 4 adaghoz:

  1. 10 dkg hámozott mandula
  2. 5 dkg porcukor
  3. 1 kiskanál őrölt fahéj
  4. 40 dkg szilva
  5. 3 tojás
  6. 4 dkg cukor
  7. 2 dl édes fehérbor
  8. 15 dkg liszt
  9. 8 dkg kakaós porcukor
  10. porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

  1. A mandulát a fahéjas porcukorba forgatjuk. A szilvákat kimagozzuk, de csak annyi rést hagyjunk, hogy a mandulákat bele tudjuk csúsztatni a lyukakba.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a cukor felével habosra keverjük. Hozzáöntjük a bort, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy sűrű tésztát kapjunk.
  3. A tojásfehérjét a megmaradt cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a bortésztába.
  4. A szilvákat egyenként belemártjuk a tésztába, és a forró olajban kisütjük őket. Utána jól lecsepegtetjük, és a kakaós porcukorban meghempergetjük.