Húsvéti receptek – ha már unjuk a sonkát
Otthon
10/04/2019
A húsvéti sonka és tojás nem hiányozhat az ünnepi asztalról, ez nem is kérdés. Azonban minden családban eljön az a pillanat, amikor már vágyunk valami másra is. Ehhez adunk három ötletet.
Epres-mascarponés tiramisu
Hozzávalók 6 személyre:
• 150 gramm babapiskóta
• 2 dl tej
• 4 evőkanál kakaópor
• 1 kg friss eper
• 1 tojássárgája
• 2 csomag vaníliás cukor
• 30 gramm cukor
• 250 gramm mascarpone
• 500 gramm túró
Elkészítés:
1. Egy 25x30 cm-es formát kibélelünk a babapiskótákkal.
2. Felmelegítjük a tejet, elkeverjük benne a kakaóport, majd leöntjük vele a babapiskótákat. Az epret megmossuk, megtisztítjuk, félbevágjuk, majd szintén elosztjuk a piskótákon.
3. A tojássárgáját habosra keverjük a vaníliás cukorral és a cukorral, kanalanként hozzáadjuk a mascarponét és a végén a túrót. Ezt a masszát rákenjük az eprekre, majd a tálat két órára betesszük a hűtőszekrénybe.
Vegetáriánus tésztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
• 500 gramm tészta
• 1 csokor retek
• 1 csokor újhagyma
• 2 alma
• 5 darab csemegeuborka
• 500 ml növényi majonéz
Elkészítés:
1. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, hagyjuk kihűlni.
2. A retket, az újhagymát és az almát megmossuk, megtisztítjuk, majd az uborkával együtt felaprítjuk.
3. A tésztához keverjük őket, hozzáadjuk a majonézt, sózzuk, borsozzuk, majd tálalásig hűtőbe tesszük.
Bárányborda medvehagymás rizottóval
Hozzávalók 6 személyre:
• 6 szelet bárányborda
• 2 evőkanál olívaolaj
• 2-2 ág kakukkfű, rozmaring és zsálya
• 6 szelet bacon
• 20 + 50 gramm vaj
• 1 kis mogyoróhagyma
• 200 gramm rizottórizs
• 1 dl fehérbor
• 4 dl húsleves
• 40 gramm parmezán jellegű sajt
• 1 csokor medvehagyma
Elkészítés:
1. A húst bekenjük az olajjal, majd megforgatjuk a nagyon apróra vágott zöldfűszerekben. Néhány órára betesszük a hűtőszekrénybe.
2. A húsokat körbetekerjük a baconnel, majd forró olívaolajban mindkét oldalukat megkapatjuk, utána pedig kisebb lángon megsütjük. Amikor átsültek, alufóliába csomagoljuk őket, 80 fokos sütőben 8 percig pihentetjük őket.
3. A rizottóhoz a 20 gramm vajat felolvasztjuk, a felkockázott hagymát megfonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a rizst, kicsit együtt pároljuk, majd hozzáadjuk a bort, és folyamatos kevergetés mellett elpárologtatjuk az alkoholtartalmát. Ezután folyamatosan adagoljuk hozzá a húslevest úgy, hogy a rizst mindig ellepje. Kb. 20 perc alatt készre főzzük.
4. Belekeverjük a maradék 50 gramm vajat és a parmezánt. A medvehagymát felaprítjuk és hozzákeverjük.
5. A húst a rizottóval azonnal tálaljuk.
Epres-mascarponés tiramisu
Hozzávalók 6 személyre:
• 150 gramm babapiskóta
• 2 dl tej
• 4 evőkanál kakaópor
• 1 kg friss eper
• 1 tojássárgája
• 2 csomag vaníliás cukor
• 30 gramm cukor
• 250 gramm mascarpone
• 500 gramm túró
Elkészítés:
1. Egy 25x30 cm-es formát kibélelünk a babapiskótákkal.
2. Felmelegítjük a tejet, elkeverjük benne a kakaóport, majd leöntjük vele a babapiskótákat. Az epret megmossuk, megtisztítjuk, félbevágjuk, majd szintén elosztjuk a piskótákon.
3. A tojássárgáját habosra keverjük a vaníliás cukorral és a cukorral, kanalanként hozzáadjuk a mascarponét és a végén a túrót. Ezt a masszát rákenjük az eprekre, majd a tálat két órára betesszük a hűtőszekrénybe.
Vegetáriánus tésztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
• 500 gramm tészta
• 1 csokor retek
• 1 csokor újhagyma
• 2 alma
• 5 darab csemegeuborka
• 500 ml növényi majonéz
Elkészítés:
1. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, hagyjuk kihűlni.
2. A retket, az újhagymát és az almát megmossuk, megtisztítjuk, majd az uborkával együtt felaprítjuk.
3. A tésztához keverjük őket, hozzáadjuk a majonézt, sózzuk, borsozzuk, majd tálalásig hűtőbe tesszük.
Bárányborda medvehagymás rizottóval
Hozzávalók 6 személyre:
• 6 szelet bárányborda
• 2 evőkanál olívaolaj
• 2-2 ág kakukkfű, rozmaring és zsálya
• 6 szelet bacon
• 20 + 50 gramm vaj
• 1 kis mogyoróhagyma
• 200 gramm rizottórizs
• 1 dl fehérbor
• 4 dl húsleves
• 40 gramm parmezán jellegű sajt
• 1 csokor medvehagyma
Elkészítés:
1. A húst bekenjük az olajjal, majd megforgatjuk a nagyon apróra vágott zöldfűszerekben. Néhány órára betesszük a hűtőszekrénybe.
2. A húsokat körbetekerjük a baconnel, majd forró olívaolajban mindkét oldalukat megkapatjuk, utána pedig kisebb lángon megsütjük. Amikor átsültek, alufóliába csomagoljuk őket, 80 fokos sütőben 8 percig pihentetjük őket.
3. A rizottóhoz a 20 gramm vajat felolvasztjuk, a felkockázott hagymát megfonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a rizst, kicsit együtt pároljuk, majd hozzáadjuk a bort, és folyamatos kevergetés mellett elpárologtatjuk az alkoholtartalmát. Ezután folyamatosan adagoljuk hozzá a húslevest úgy, hogy a rizst mindig ellepje. Kb. 20 perc alatt készre főzzük.
4. Belekeverjük a maradék 50 gramm vajat és a parmezánt. A medvehagymát felaprítjuk és hozzákeverjük.
5. A húst a rizottóval azonnal tálaljuk.