Húsvéti receptek – ha már unjuk a sonkát


Otthon
10/04/2019
A húsvéti sonka és tojás nem hiányozhat az ünnepi asztalról, ez nem is kérdés. Azonban minden családban eljön az a pillanat, amikor már vágyunk valami másra is. Ehhez adunk három ötletet.

Epres-mascarponés tiramisu
Hozzávalók 6 személyre:
•    150 gramm babapiskóta
•    2 dl tej
•    4 evőkanál kakaópor
•    1 kg friss eper
•    1 tojássárgája
•    2 csomag vaníliás cukor
•    30 gramm cukor
•    250 gramm mascarpone
•    500 gramm túró

Elkészítés:
1.    Egy 25x30 cm-es formát kibélelünk a babapiskótákkal.
2.    Felmelegítjük a tejet, elkeverjük benne a kakaóport, majd leöntjük vele a babapiskótákat. Az epret megmossuk, megtisztítjuk, félbevágjuk, majd szintén elosztjuk a piskótákon.
3.    A tojássárgáját habosra keverjük a vaníliás cukorral és a cukorral, kanalanként hozzáadjuk a mascarponét és a végén a túrót. Ezt a masszát rákenjük az eprekre, majd a tálat két órára betesszük a hűtőszekrénybe.

Vegetáriánus tésztasaláta

Hozzávalók 4 személyre:
•    500 gramm tészta
•    1 csokor retek
•    1 csokor újhagyma
•    2 alma
•    5 darab csemegeuborka
•    500 ml növényi majonéz
Elkészítés:
1.    A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, hagyjuk kihűlni.
2.    A retket, az újhagymát és az almát megmossuk, megtisztítjuk, majd az uborkával együtt felaprítjuk.
3.    A tésztához keverjük őket, hozzáadjuk a majonézt, sózzuk, borsozzuk, majd tálalásig hűtőbe tesszük.

Bárányborda medvehagymás rizottóval

Hozzávalók 6 személyre:
•    6 szelet bárányborda
•    2 evőkanál olívaolaj
•    2-2 ág kakukkfű, rozmaring és zsálya
•    6 szelet bacon
•    20 + 50 gramm vaj
•    1 kis mogyoróhagyma
•    200 gramm rizottórizs
•    1 dl fehérbor
•    4 dl húsleves
•    40 gramm parmezán jellegű sajt
•    1 csokor medvehagyma
Elkészítés:
1.    A húst bekenjük az olajjal, majd megforgatjuk a nagyon apróra vágott zöldfűszerekben. Néhány órára betesszük a hűtőszekrénybe.
2.    A húsokat körbetekerjük a baconnel, majd forró olívaolajban mindkét oldalukat megkapatjuk, utána pedig kisebb lángon megsütjük. Amikor átsültek, alufóliába csomagoljuk őket, 80 fokos sütőben 8 percig pihentetjük őket.
3.    A rizottóhoz a 20 gramm vajat felolvasztjuk, a felkockázott hagymát megfonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a rizst, kicsit együtt pároljuk, majd hozzáadjuk a bort, és folyamatos kevergetés mellett elpárologtatjuk az alkoholtartalmát. Ezután folyamatosan adagoljuk hozzá a húslevest úgy, hogy a rizst mindig ellepje. Kb. 20 perc alatt készre főzzük.
4.    Belekeverjük a maradék 50 gramm vajat és a parmezánt. A medvehagymát felaprítjuk és hozzákeverjük.
5.    A húst a rizottóval azonnal tálaljuk.