Húsvéti máktorta
A húsvéti készülődés nélkülözhetetlen része a süteménysütés. Míg a gyerekeket a fészekkeresés tartja izgalomban, a felnőtteket a gyomruknál fogva ragadja magával az ünnep. Süssünk máktortát az egész család örömére!
- 1 kg cukor
- 120 g liszt
- 2 tojás
- 50 g darált mák
- 50 g margarin
- 1,5 pohár tejföl
- 1 kkanál vaníliás cukor, szódabikarbóna, sütőpor
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, mákot, szódabikarbónát és sütőport egy tálban, majd egy másikban verjük fel a tojást a cukorral, vanília cukorral és a megolvasztott vajjal, amihez egy citrom reszelt héját is hozzáadjuk. Amikor megfelelő állagú a tojásos krém, tegyük bele a száraz hozzávalókat és a tejfölt. Addig keverjük, amíg nem kapunk piskótaszerű masszát. Eközben a sütőt már előmelegítettük 200 fokra, a kivajazott, belisztezett tepsit pedig hintsük meg egy kevés darált mákkal is. Így nemcsak belül, de kívül is mákos lesz a süteményünk, ami igazán ínycsiklandó látvány a máktorta szerelmeseinek.
Ha előmelegedett a sütőnk, öntsük a tepsibe, vagy sütőformába a tésztát és vegyük le a hőmérsékletet 160 fokra! Süssük a tortát körülbelül 30 percig úgy, hogy ne nyissuk ki a tésztára az ajtót legalább az első 20 percben.
Tálalhatjuk a máktortánkat narancs vagy ribizli lekvárral, de kipróbálhatjuk finom vanília fagylalttal is. Szórjuk meg a felszelt szeleteket porcukorral!
Tipp: Figyeljünk a felhasznált mák minőségére, ha régen vásárolt mákot használunk, könnyen az egész tortán avas, kesernyés ízű lehet! Jó étvágyat!