Húsvéti kalács receptek
Otthon
3/10/2018
A húsvét inkább a sonka- és tojásevésről szól, kevésbé a desszertekről. Ha azonban vágyunk egy kis édességre is, az édes fonott kalácsfélék nem hiányozhatnak az asztalunkról.
A húsvéti asztalról nem hiányozhat az édes fonott kalács: két időigényes, de nagyon finom változatot mutatunk be.
Húsvéti mandulás-mazsolás kalács
Elkészítési idő: 2 és fél óra
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g finomliszt
- 2,5 dl tej
- 1 kk. + 60 g porcukor
- 30 g élesztő
- 1 tasak (10 g) vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 3 tojássárgája + a kenéshez
- 1/2 citrom reszelt héja
- 60 g vaj vagy margarin
- szeletelt mandula és mazsola
Elkészítés:
- A lisztet tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, a felében elkeverjük az 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
- A maradék tejhez adjuk a 60 gramm porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a 3 tojássárgáját és a citromhéjat. A felolvasztott, langyosra hűlt vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre, illetve hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük (kb. 30 perc).
- A tésztát átgyúrjuk, négy részre osztjuk. Minden adagot további három részre osztunk és egyforma rudakká sodrunk. Három-három rudat összefonunk, a kalácsot koszorúvá formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Közepére vajjal körbekent tűzálló formákat vagy összegyűrt alufóliát teszünk, hogy sütés közben megtartsák a formájukat. A végeket jól összenyomjuk. A tepsin konyharuhával letakarva még 15 percig pihentetjük őket.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeveréssel 170 fokra), aljára beteszünk egy meleg vízzel kétujjnyira felöntött lábast/konzervdobozt, mert a kalács sütéséhez gőz szükséges.
- Megkenjük a kalácsokat tojássárgájával, megszórjuk mandulával, valamint mazsolával, és aranysárgára sütjük (kb. 20 perc). A tepsiben hagyjuk langyosra, majd rácsra rakosgatva teljesen kihűlni.
Húsvéti kakaós ostoros kalács
Elkészítési idő: 2 és fél óra
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 6 dkg kristálycukor
- 3 evőkanál étolaj
- 4 dl langyos tej
- 3 tojássárgája
- 5 dkg élesztő
- 1 pici só
A töltelékhez:
- 20 dkg kristálycukor
- 25 dkg margarin
- 3 evőkanál keserű kakaópor
A tetejére:
- Kenéshez 1 tojás
Elkészítés:
- Egy tálban a liszttel elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tészta többi alkotórészét, és addig gyúrjuk, amíg elválik az edény falától. Letakarva kb. 50 percig kelesztjük.
- A lágy margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadva az átszitált kakaót is. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és hat részre osztjuk. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk és a kakaós krémmel megkenjük.
- A téglalapok rövidebb oldalát kicsit behajtjuk, és így tekerjük fel a tésztát. 3-3 rudacskát copffá fonunk, majd az így kapott két kalácsot magas falú tepsibe tesszük, amelyet előtte jól kikentünk. 15 percig kelesztjük, majd megkenjük a felvert tojással.
- Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 30-35 percig sütjük, majd ha kihűlt, tálaljuk.