Házi tészta készítése
Házi tészta
4 személy részére
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
- 500g finom liszt
- 5 nagyméretű tojás
- 5 ml só
Elkészítése:
1. lépés - A lisztet és a sót öntse egy tiszta felületre, majd a közepébe készítsen egy kis mélyedést és ebbe törje bele a tojásokat. A tojásokat villával kissé fel is verheti előtte, hogy a sárgája és a fehérje összekeveredjen. A lisztet apró mozdulatokkal dolgozza össze a tojással addig, amíg az már nem folyós, majd az egész liszttel gyúrja össze.
2. lépés - A tésztát gyúrja addig, amíg a tojás és a liszt alaposan összeáll. Ha túl lágy a tészta, adjon hozzá egy kis lisztet. A jó állagú tészta kissé nedves, de nem ragacsos. Gyúrja simára a tésztát, de fontos, hogy ne gyúrja túl sokáig! A tésztát ossza 6 egyenlő részre. Egy darabot vegyen a kezébe és a tenyere és ujjai segítségével formázzon belőle bucit; a többi darabot tekerje celofánba.
3. lépés - A tészta tetejét hintse meg kevés liszttel majd a nyújtófával kezdje el nyújtani a tésztát, amíg mindenhol egyenletesen vékony nem lesz.
4. lépés - A már kerek tésztának vágja egyenesre a széleit, úgy, hogy egy téglalap alakot kapjon.
5. lépés - Tekerje a tésztát a nyújtófára, majd rögtön húzza ki a nyújtófát.
6. lépés - Ha tagliatelle tésztát akar készíteni, egy éles késsel vágja a tésztát csíkokra, majd tekerje ki a csíkokat és hagyja száradni. Erre alkalmas eszköz egy fa edényszárító, de fapálcákat is használhat. Miután a tésztát átvetette a megfelelő szárító eszközön, hagyja kiszáradni (kb. 2-3 óráig). Amennyiben rögtön meg kívánja főzni a tésztát, hintsen a tésztacsíkokra egy kis lisztet, és a főzésig tekerje fel őket.
Tippek
- Szobahőmérsékletű tojásokat használjon!
- Cékla főzéséhez használt, de már lehűlt vízzel pirosra színezheti a tésztát, ha a piros lét még a liszttel való összegyúrás előtt adja a tojáshoz. Ebben az esetben kevesebb tojásra lehet szüksége.
- Soha ne hideg felületen (pl. márványlapon) nyújtsa a tésztát, mivel a keze melege rugalmasságot és jó állagot biztosít a tésztának.
- A tojások méretétől, a levegő páratartalmától és a liszt minőségétől függően a felhasználandó liszt mennyisége a megadottól kissé eltérhet.
- A még nem nyújtott tésztát mindig tartsa letakarva, mivel különben könnyen kiszárad.
- Fontos, hogy egyenletesre nyújtsa a tésztát, mivel csak így fő majd egyenletesen.
- Nyújtás közben a tészta folyamatosan visszaugrik, ezért kérjen meg valakit, hogy amíg Ön a tészta egyik végét nyújtja, ő fogja le a tészta másik végét.
- 500g frissen készített tésztát 4 liter sós, forrásban lévő vízben főzzön ki, úgy 3-4 percig.
- A frissen készített tészta légmentesen záródó tárolóedényben kb. 3-4 napig őrzi meg minőségét.