Egészséges tízórai gyerekeknek
Felejtse el a szendvicseket és legyen kreatívabb az iskolai tízóraik készítése során!
Mire ebédidő van, a szendvics már szikkadt és veszített az ízéből? Ne aggódjon: számos alternatíva válthatja föl a felvágottas zsömlét. A gyerekek szeretik a kézzel fogyasztható falatkákat, például a bogyós gyümölcsöket és a szőlőszemeket, s ezek nem is igényelnek különösebb előkészületeket. A tízórai összeállításánál próbáljunk meg egyensúlyt tartani a gyümölcsök, zöldségek és a proteinek biztosítása között.
Helyezzen többféle ételt a tízórais dobozba, az áfonyától kezdve a koktélparadicsomig; ezek fogyasztása élvezetesebb a gyermekek számára. Kombinálja a csemegéket színek szerint, készítsen szivárványt belőlük: például spárga, piros húsú paprika, répa és gyümölcsök felhasználásával. Helyezzen bele cseresznyét, sárgadinnyét, mandarint és más finomságokat. A zöldségek és gyümölcsök biztosítják a napi vitaminok, rostok és szénhidrátok mennyiségét, melyek kellő energiát szolgáltatnak ahhoz, hogy gyermekét egész nap lendületben tartsák. A sajt szintén kálciumban gazdag. Mindezek mellett persze bekészíthet különféle kenyereket és húsokat is a tízóraihoz. Tervezze meg a heti menüt, hogy reggel ne kelljen ezzel foglalkoznia. Gondoskodjon arról, hogy gyermekei kedvenc alapanyagait is felhasználja az összeállításánál. A következő ötletek segíthetnek a tervezésben, de legyen kreatív és kombinálja őket ízlése szerint:
1. Taco-k
- Bab salátával, kukoricával, paradicsommal és reszelt sajttal
- Csirkemell csíkok avokádóval és reszelt káposztával
2. Wrap-ek
- Teljes kiőrlésű pitában humusz, uborka, salátalevelek, konzerv tonhal, paradicsom és olíva bogyók
- Tekerje fel aprított pulykával, spenóttal és kelbimbó falatkákkal.
3. Saláták
- Keverjen össze friss zöldségeket, és tegyen mellé különböző önteteket.
- Zöldbab saláta lencsével, rizzsel, zöldborsóval és napraforgó maggal
4. Villásreggeli
- Főtt tojás, sült paradicsom és zöldborsó
- Hideg frittata brokkolival és zöldségekkel töltve
- Teljes kiőrlésű sós muffinok sonkával, sajttal és cukkinivel
5. Kebabok
- Sajtkockák, saláta, olivabogyók, alma és szőlő keveréke
- Gomba, koktélparadicsom, csicseriborsó fasírtok és ananász
Finomságok és csemegék
- Mogyoróvaj és banán
- Aszalt gyümölcsös és magvas keverék
- (A mogyorófélékkel óvatosan bánjon az esetleges allergia miatt!)
- Cukorborsó- és répaszeletek (az édeskés zöldség jól bevált trükk a gyerekeknél)
- Egész körte, őszibarack és eper
Készítsen meglepetést:
Tésztaszaggató formákkal vágjon különböző alakokat az uborkákba és cukkinikbe, faragjon rózsa alakot vagy arcformát a paradicsomokba és a répákba. Esetleg tegyen a tízórai mellé egy kedves üzenetet, amivel meglepheti a gyerekeket.