Egészséges és könnyen elkészíthető iskolai tízóraik
Az
optimálisan összeállított tízórai nem csak laktat, hanem segíti az egész napos
koncentrációt is, így egyáltalán nem mindegy, hogy a gyerek az iskolai büféből
vagy tőlünk kapja a délelőtti ennivalóját.
Nutellás kenyér vagy kakaós csiga? Ugye ön is szokott ilyesmit adni a gyerekének tízóraira? Eláruljuk, miért nem jó egyik sem, és adunk helyettük öt egészségesebb és ugyanolyan finom receptet.
A péksütemények, kész szendvicsek és bolti müzliszeletek finomak, de egy idő után unalmassá válnak, ráadásul tele vannak cukorral, és kevés bennük az értékes tápanyag. Az is igaz azonban, hogy hiába adunk a gyereknek egészséges tízórait, ha nem eszi meg, mert nem ízlik neki. De akkor vajon hogyan érhetjük el, hogy lelkesen fogyassza el az általunk csomagolt egészséges és tápláló ételt? A titok a változatosságban és a sokszínűségben rejlik. Mutatunk öt kiváló receptet.
Müzligolyó
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók:
200 gramm apró zabpehely
1 banán
3 evőkanál mazsola
100 gramm darált mogyoró
100 gramm darált mandula
2 evőkanál méz
1-2 evőkanál tej
ízlés szerint vaníliaaroma, kókuszreszelék, szárított gyümölcs, cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
- A banánt villával szétnyomkodjuk, és a tej kivételével mindent hozzáadunk, masszává formáljuk. Ha nem elég szilárd a massza, adhatunk még hozzá darált mandulát. Ha túl morzsás, tehetünk bele tejet.
- A tésztából golyókat formálunk. Ízlés szerint megforgathatjuk őket kókuszban vagy kakaóporban, esetleg adhatunk hozzá szárított gyümölcsöt. Légmentesen lezárt edényben a hűtőben néhány napig elállnak.
Sárgarépás-almás gofri
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók:
3 sárgarépa
2 alma
1 evőkanál zabpehely
½ csésze gyömbértea
½ csésze almalé
4 evőkanál rozsliszt
4 evőkanál búzaliszt
¼ csésze repceolaj
1 csomag sütőpor
1 teáskanál só
2 evőkanál nádcukor vagy más cukorhelyettesítő
Elkészítés:
1. A sárgarépát és az almát lereszeljük, majd belekeverjük az összes hozzávalót, és a tésztából gofrikat sütünk.
Almás muffin
Elkészítési idő: 20 perc + 25 perc sütési idő
Hozzávalók:
2 alma
kevés citromlé
100 gramm sárgarépa
2 tojás
150 gramm barna nádcukor
2 teáskanál vaníliás cukor
1 csipetnyi só
150 gramm natúr joghurt
1 dl repceolaj
300 gramm liszt
1 evőkanál sütőpor
100 gramm darált dió vagy mandula
2 evőkanál napraforgómag
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 200
fokra. Az almákat lereszeljük, majd citromlét csepegtetünk rá. A
sárgarépát szintén lereszeljük.
2. Összekeverjük
a tojást, a cukrokat, a sót, a joghurtot és a repceolajat, és addig
keverjük, míg a cukrok felolvadnak. Ezután hozzáadjuk a sütőporral
elkevert lisztet, a diót/mandulát és a napraforgóolajat, majd a tésztát
elosztjuk 12 muffinformában
3. Az előmelegített sütőben kb.
25 perc alatt aranybarnára sütjük. Folpackba csomagolva 2-3 napig frissek maradnak.
Sonkás pitaszendvics
Elkészítési idő: 10 perc
2 gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj
2 paradicsom
¼ kígyóuborka
4-6 szelet sonka
4 szelet sajt
2 maroknyi saláta
2 teljes kiőrlésű pita
Elkészítés:
1. A fokhagymagerezdeket felaprítjuk és kevés olívaolajon pár perc alatt
illatosra pirítjuk. A fokhagymát kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon
megpirítjuk a piták mindkét oldalát.
2. A megpirult pitákat félbehajtjuk és sonkával, salátával, paradicsommal,
uborkával megtöltjük.
Zabpelyhes túrós pogácsa
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
35 dkg zsírszegény túró
3 tojás
3 evőkanál zabpehely
3 evőkanál zabpehelyliszt
2 teáskanál só
5 dkg reszelt light sajt
Elkészítés:
1. Az összes hozzávalót a sajt
kivételével összekeverjük egy tálban, majd fél evőkanálnyi adagokat
halmozzunk egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Így lesz gyorsan újra tiszta a konyha
Főzés-sütés után a legkellemetlenebb dolog a konyha takarítása. Ha szeretnénk újra ragyogó tisztaságot a munkafelületen, és fontosnak tartjuk a fertőtlenítést is, mindenképpen használjunk olyan konyhai zsíroldó sprayt, amely elpusztítja a baktériumok 99,99 %-át, többek között a szalmonella és a lisztéria kórokozóit.
A tökéletes eredményt így érhetjük el:
- –A szennyezett felületre addig permetezzük a tisztítószert, amíg az teljesen be nem fedi.
- –A fertőtlenítő hatás érdekében hagyjuk hatni két percig.
- –Öblítsük le vagy nedves ruhával töröljük át.