Az öt legfinomabb húsvéti sütemény
Térjünk el idén a megszokott húsvéti süteményektől, és próbáljunk ki különlegesebb recepteket is. Íme a szerintünk öt legjobb.
Cuki nyuszifigurák
Elkészítési idő: 30 perc + kelesztés
Hozzávalók:
500 gramm liszt
75 gramm szobahőmérsékletű vaj
1 csomag reszelt citromhéj
1 csipetnyi só
50 gramm élesztő
3 evőkanál cukor
2,5 dl tej
1 tojás
1 teáskanál sűrített tej
8 szem mazsola
- A lisztből, a vajból, a citromhéjból, a sóból, az élesztőből, a cukorból és a tejből sima tésztát gyúrunk, majd meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.
- A tésztát nyolc részre osztjuk, majd mindegyiket hengerré formáljuk. Egy kis részt lecsípünk belőlük a fejnek. A végeket hegyes formára igazítjuk, a nyuszi testét gömbölyűre formáljuk. A füleket úgy alakítjuk ki, hogy a nyuszi testének elején kicsit kihúzzuk a tésztát, ollóval középen bevágjuk és a két szélén kihúzzuk a tésztát. A mazsolákból lesznek a szemek.
- A nyuszikat a tojásos-sűrített tejes keverékkel lekenjük, és előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig sütjük.
Húsvéti tojásos muffinfészek
Elkészítési idő: 30 perc + kelesztés
Hozzávalók:
300 gramm liszt
1 csomag szárított élesztő
30 gramm vaj
1 dl tej
2 evőkanál cukor
0,5 teáskanál só
9 darab színes főtt húsvéti tojás
Elkészítés:
- A tojások kivételével élesztős tésztát készítünk, és meleg helyen lefedve duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát átgyúrjuk, a sütőt előmelegítjük 50 fokra.
- A tésztát kilenc részre osztjuk, mindegyikből egy teáskanálnyi darabot elveszük, kis golyóvá formáljuk, majd kilapítjuk. Ezeket a korongokat helyezzük bele a muffinformákba.
- A kilenc tészta mindegyikét elfelezzük, és hosszú rudat formálunk belőlük, amit beletekerünk a muffinformába. Belehelyezzük a tojásokat.
- Betesszük őket a sütőbe 30 percre, majd a hőmérsékletet 170 fokra emeljük, és a sütiket aranybarnára sütjük.
Színes húsvéti kekszek
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Hozzávalók:
500 gramm liszt
250 gramm szobahőmérsékletű vaj
150 gramm cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás
1 csipetnyi só
színes ételfesték
Elkészítés:
- A lisztből, a vajból, a cukorból, a vaníliás cukorból, a tojásokból és a sóból összeállítjuk a tésztát, amit fóliába csomagolva 30 percre beteszünk a hűtőszekrénybe.
- Miután kivettük, lisztezett felületen fél centiméter vastagra nyújtjuk, majd húsvéti formákkal kiszúrjuk.
- A kekszeket sütőpapíros felületen kb. 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk őket kihűlni, majd színes ételfestékkel díszítjük.
Csokoládés nyuszi
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Hozzávalók:
60 gramm puha margarin
40 gramm cukor
1 teáskanál vaníliás cukor
1 tojás
50 gramm liszt
30 gramm étkezési keményítő
1 csapott teáskanál sütőpor
1 evőkanál kakaó
1/2 banán
csokoládés tortabevonó
ételszínezék ceruza
Elkészítés:
- A tésztához az összes hozzávalót egy tálban robotgéppel sima tésztává dolgozzuk.
- A tésztát zsiradékkal kikent nyusziformába simítjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.
- Hagyjuk kihűlni, majd a csokoládés tortabevonót szépen eloszlatjuk rajta. Színes ételfestékes ceruzával megrajzolhatjuk a nyuszi arcát is.
Tojáslikőrös habos tortácskák
Elkészítési idő: 1 óra + 1 éjszaka
Hozzávalók:
1 liter tej
2 csomag vaníliás pudingpor
80 gramm + 75 gramm + 1-2 evőkanál cukor
4 tojás + 2 tojássárgája
só
1 csomag vaníliás cukor
100 gramm liszt
1 púpozott evőkanál kakaópor
1 csapott teáskanál sütőpor
10 lap zselatin
300 ml + 100-150 ml tojáslikőr
200 g tejszínhab
20 gramm reszelt csokoládé a díszítéshez
Elkészítés:
- A tejből és a pudingporból a csomagoláson található leírás szerint pudingot készítünk, hagyjuk kihűlni.
- A 4 tojás szétválasztjuk, a fehérjét 2 evőkanál hideg vízzel és egy csipet sóval kemény habbá verjük úgy, hogy közben 75 gramm cukrot és a vaníliás cukrot belekeverjük. Utána az összes tojássárgáját hozzáadjuk, rászórjuk a lisztet, a kakaót és a sütőport.
- A tésztát elosztjuk egy sütőpapírral bélelt (35x40-es) tepsiben, majd 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük.
- Egy nagy konyharuhát benedvesítünk, majd megszórjuk 1-2 evőkanál cukorral. A sütit kiborítjuk rá, majd a sütőpapírt lehúzzuk róla. A konyharuhával befedjük a sütit, és 30 percig hagyjuk hűlni.
- A zselatint hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, majd langyos vízben felmelegítjük. Hozzákeverünk 300 ml tojáslikőrt, és beleadagoljuk a pudingba.
- Kb. 15 percre hidegre tesszük, hogy a likőrkrém zselésedni kezdjen. A tejszínt habbá verjük, és a krémhez keverjük, majd ismét 15 percre hidegre tesszük.
- A krém felét rákenjük a süteményre úgy, hogy a szélein 2 centimétert szabadon hagyunk, majd a konyharuha segítségével feltekerjük. A tekercset éjszakára betesszük a hűtőbe a maradék krémmel együtt. Másnap felszeleteljük, és mindegyik szeletre egy-egy kis kupac krémet helyezünk. Meglocsoljuk a maradék tojáslikőrrel és reszelt csokival díszítjük.