Konyhai mókázás: süssünk együtt a gyerekekkel!
1. Préselt gyümölcstekercs
A házi gyümölcstekercs mindenki nagy kedvence, nem véletlenül – mennyei finom! Ráadásul nemcsak az elkészítése egyszerű, de csak pár hozzávaló kell hozzá. Lehetőleg friss gyümölcsöket használjunk hozzá, és cukor helyett mézzel édesítsük. (Figyelem: a méz fogyasztása 1 év alatti gyermekek számára nem ajánlott!) Ezt az desszertet elkészíthejük különféle gyümölcskombinációkból, például készülhet csak eperből, de tetszés szerint adhatunk hozzá málnát, áfonyát vagy fekete szedret is.
Hozzávalók:
½ kg gyümölcs
5 evőkanál méz
2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 80 fokra (vagy a sütő legalacsonyabb hőmérsékletére).
- Béleljünk ki egy nagy méretű tepsit sütőpapírral vagy szilikonos sütőalátéttel.
- Alaposan mossuk át a gyümölcsöket, és amennyiben szükséges, távolítsuk el a száraikat. Helyezzük őket konyhai robotgépbe vagy pépesítsünk botmixerrel. Adjuk hozzá a vegyes gyümölcsöket is.
- Adagoljuk hozzá, majd keverjük el benne a kifacsart citrom levét és a mézet.
- A sima állag eléréséhez passzírozzuk át a pürét egy finom szitán, hogy ne maradjon benne mag. Öntsük a gyümölcsvelőt a bélelt tepsibe, majd spatulával oszlassuk el egyenletesen. Simítsuk el a gyümölcspürét!
- Helyezzük a tepsit a meleg sütőbe 5‑6 órára úgy, hogy a szárítási idő felénél elforgatjuk. Amikor a gyümölcs megkötött, és már nem tapad, vegyük ki a sütőből.
- Hagyjuk a tepsit teljesen kihűlni. Amennyiben szilikon alátétet használtunk, óvatosan hámozzuk le róla a kihűlt gyümölcslapot, és helyezzük át sütőpapírra.
- Vágjuk fel csíkokra és tekerjük fel.
Az elkészült gyümölcstekercseket légmentes dobozba zárva akár 2 hétig tárolhatjuk.
2. Lasagnekelyhek
A lasagne egy nagyszerű étel, azonban a kivitelezése időigényes. Íme egy változat, amelyet feleannyi idő alatt elkészíthetünk. Elő a muffinformával, és már kezdhetjük is!
Hozzávalók:
9 megfelezett lasagnelap
15 dkg ricotta sajt
10 dkg reszelt mozzarella sajt + 5 dkg a szóráshoz
40 dkg kg darált marhahús
1 aprított paradicsomkonzerv
só és bors az ízesítéshez
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Olajozzuk ki a muffinforma belsejét.
- Pirítsuk meg a darált marhahúst, majd öntsük le róla a keletkezett levet.
- Egy tálban keverjük el a ricottát, a 10 dkg mozzarellát és a pirított darált marhahúst.
- A muffinsütő forma mélyedéseibe helyezzünk egy‑egy fél, kissé elfőzött lasagnetésztát.
- Halmozzunk egy kanállal a sajtos darált húsból a tészták tetejére.
- Öntsük őket nyakon a paradicsomszósszal.
- A műveletsort ismételjük annyiszor, ahány muffinnak van hely.
- Az utolsó körnél a paradicsomszósz tetejét szórjuk meg az erre a célra félretett mozzarella sajttal.
- Helyezzük a tepsit a sütőbe, és hagyjuk ott 20‑25 percen keresztül. Ha úgy látjuk, hogy a tészta gyorsan pirul, fedjük le fóliával a sütési idő hátralévő részében.
- Ízesítsük sóval és borssal.
3. Müzliszelet, sütés nélkül
Gyermekei szeretik a müzliszeleteket, de kifogyott az otthoni készlet? Semmi gond, akkor itt az idő, hogy saját magunk készítsük el őket!
Hozzávalók:
¾ bögrényi krémes mogyoróvaj
½ bögrényi méz
1 evőkanálnyi vaníliaaroma
2 bögrényi zabpehely
1 bögrényi gabonapehely
1 bögrényi M&M’s/mazsola/mandula/csokoládéforgács/aszalt gyümölcs
Elkészítés:
- Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a zab- és gabonapelyhet.
- Egy mikrózható edénybe kanalazzuk bele a mogyoróvajat és a mézet. Hevítsük 30 másodpercenkénti intervallumokban mindaddig, amíg a hozzávalók el nem olvadnak. Keverjük el őket, majd adjuk hozzá a vaníliaaromát.
- Öntsük a mézes mogyoróvaj‑keveréket a pelyhekre. Kevergetve készítsünk belőle egy masszát.
- Adjuk hozzá az M&M’s csokikat vagy más hozzávalót.
- A masszát terítsük ki egyenletesen a sütőpapírra, majd nyomkodjuk le.
- Helyezzük az egészet körülbelül 3‑4 órán keresztül a hűtőbe, mindaddig, amíg meg nem köt.
- Vágjuk fel őket szeletekre, és már fogyaszthatók is!
Jó étvágyat és kellemes időtöltést a kicsikkel!