Karácsonyi sütikészítés gyerekekkel
A gyerekek szeretnek sütni, miért ne készíthetnénk az adventi időszakban velük együtt az ünnepi asztalra szánt aprósüteményeket? A receptek egyszerűek, és garantáljuk, hogy közben mindenki jól fog szórakozni.
Az adventi időszakhoz nemcsak a kívánságlista elkészítése, hanem az aprósütemények elkészítése is hozzátartozik. Az együtt töltött időnél nincs is szebb, készítsük hát el gyerekeinkkel közösen a kedvenceinket.
Mi kell hozzá?
Az aprósütemények elkészítése minden gyerek kedvence, hiszen a tészta kiszúrása nagyon szórakoztató – főleg, ha sok forma közül válogathatnak. Ha esetleg unjuk a tavalyiakat, kérjünk a barátnőnktől néhányat kölcsön erre a napra. A legjobban és legegyszerűbben a jól lehűtött omlós tésztával lehet dolgozni.
Alaprecept az omlós tésztához
100 g cukrot, 200 g vajat, 300 g lisztet és egy tojást sima tésztává dolgozunk, legalább 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe, majd kinyújtjuk. A kiszúrt formákat 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt világosbarnára sütjük. Figyeljünk rá, nehogy megégjenek, hiszen a sütők nem egyformák.
Sütés teljes kiőrlésű lisztből
Ha egészségesebb süteményeket szeretnénk készíteni, és ezért teljes kiőrlésű lisztet választunk, tudnunk kell, hogy a tésztának több nedvességre van szüksége, mint a fent leírt receptben. Általában elég egy kevés tejet vagy vizet adni a tésztához.
Díszítés
A kész aprósütemények díszítéséhez keverjünk össze 150 g porcukrot és 5 evőkanál vizet, keverjük simára, majd folyassuk rá a kész süteményekre. Ha színes mázat szeretnénk, adjunk hozzá ételfestéket is. Szórhatunk a süteményekre cukorgyöngyöket, csokoládéreszeléket és egyéb díszítőelemeket is, ezeket érdemes kis tálkában a pultra készíteni, és a gyerekek már kezdhetnek is kreatívkodni.
Extra receptek
Nutellás keksz
A tésztához keverjünk össze 300 g lisztet, 100 g vajat, 50 g cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, ½ csomag sütőport, 200 g Nutellát, egy tojást és egy csipetnyi sót. A tésztát formázzuk rúddá, vágjunk belőle szeleteket, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük meg.
Gyümölcsös-müzlis fehércsokihalom
A sütihez gőz fölött felolvasztunk 150 g fehér csokoládét. Hozzáadunk 50 g mazsolát és 300 g gyümölcsös müzlit. Evőkanállal kis kupacokat halmozunk egy sütőpapíros tálcára a langyos masszából, majd hagyjuk megdermedni. Ezután megpirítunk 2 evőkanálnyi fenyőmagot, megszórjuk vele a kis halmokat és rácsepegtetünk csokoládészószt.
Mandulás csók
A tésztához összedolgozunk 200 g marcipánt, 100 g darált mandulát, 200 g cukrot és 1 tojásfehérjét. Miután sima tésztát kaptunk, egyenként hozzáadunk 3 tojásfehérjét. A tésztát csőrös habzsákba töltjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsire kis kupacokat nyomunk belőle. A tetejüket díszíthetjük mandulával. 175 fokos sütőben kb. 14 perc alatt világosbarnára sütjük.
Plusztippek
- Nem lesz hosszadalmas és unalmas a sütögetés a kicsiknek, ha egyik nap megsütjük a süteményeket és csak másnap díszítjük őket.
- Nem fogunk aggódni a konyha felmosása miatt, ha a sütögetés előtt leterítjük a padlót szétvágott szemeteszsákkal, amit aztán csak összehajtunk és kidobunk.
- A gyerekek szeretnek beöltözni, ami sütéskor jól is jön. Öltöztessük fel őket kis cukrászoknak, adjunk rájuk kötényt, a fejükre pedig sapkát.